Belépés  |   Regisztráció  |   Hírlevél

Az általános szerződési feltételeket elolvastam és azokkal egyetértek.

0

Az Ön kosara üres

Tudástár

Bio felületkezelő anyagok

A biofesték mint fogalom helytelen, ezért használjuk a felületkezelő anyag kifejezést. A festék valójában a vegyiparban használt fogalom, kötőanyag + oldószer + színezék együttese. A bio felületkezelő anyagok természetben előforduló növényi, állati vagy ásványi eredetű összetevőkből állnak és anélkül használjuk fel őket, hogy vegyileg módosítanánk. Képletesen élve a festékgyár maga a természet, a fákban, növényekben lejátszódó élettani folyamatok eredménye a fák törzsében keringő balzsam vagy a magvakban felhalmozódó olajtartalom. Egy csodálatos biológiai rendszer, melyet a természet gyakran ugyanarra a célra használ, mint mi, akik kivonjuk ezeket a viaszokat, olajokat, gyantákat – védekezik, tartósít, ellenáll a küldő behatásokkal szemben. A különféle fák kérgének felsértésénél megjelenik a gyantakiválás, amely egy természetes védekező rendszer, egyfajta sebgyógyító mechanizmus a külvilág káros behatásaival szemben. Vagy ilyen a méhek által kiválasztott viasz, amely a lép építésének anyaga, és megóvja a lárvákat a külső káros hatásokkal szemben, vízállóvá teszi a fejlődés alatt a burkot. Valójában mi is ezt a tulajdonságát használjuk ki a természetes viasznak, a bútoraink vagy fa használati tárgyaink védelme érdekében. Ha a víz bejut ezekbe az organikus felületekbe beindíthatja a baktériumok, gombák elszaporodását, amelyek gyakran káros, visszafordíthatatlan folyamat.

Ezért valójában nem teszünk mást, mint a természetben évmilliók alatt kifejlődött védekezési mechanizmusokat átvesszük, és saját céljainkra hasznosítjuk. A felületkezelés célja az esztétikum mellett a tartós védelem használati tárgyaink, környezetünk számára, és a tisztántarthatóság, higiénia biztosítása. Mindezt olyan módon érhetjük el a bio felületkezelőkkel, hogy sem a felhasznált anyagok nem károsítják egészségünket a feldolgozás során, sem a környezetbe visszakerülve nem terhelik azt.

A környezetünkben, a mindennapi életünkben, az otthonunkban olyan anyagokat engedünk felhasználni, melyek nem károsítják egészségünket, velük érintkezve nem jutnak mérgező komponensek a szervezetünkbe. Erre az egyik legegyszerűbb bizonyíték, hogy ezek az olajok, viaszok, gyanták bizonyos élelmiszeripari feldolgozást követően emberi fogyasztásra is alkalmasak (pl. lenolaj, lépesméz). Ezekkel az anyagokkal képzett felületek (pl. padlóviaszolás) másik nagy előnye, hogy megmarad a faanyagok, falfelületek természetes páradiffúziós képessége, amely így a környezet természetes vízpára szabályozását is megoldja. További előny a felhasználás során, hogy hígító anyagot, oldószer adalékot nem tartalmaznak, amely a száradás során a környezetbe távozik, így a tejes mennyiség 100%-ban hasznosul a felületen.

Számtalan előnyös tulajdonságot lehetne még felsorolni, de számunkra az anyagok üzenete a fontos, hogy egy új környezettudatos, „zöld gondolkodás” egységébe illeszthető.